info

Profielschets van de gemeente

 

 

PGH origineel
 

         

         

 


 

Algemeen
We zijn blij met ons logo dat uitdrukt hoe wij gemeente willen zijn: een bevlogen gemeenschap middenin de samenleving. De vogel verbeeldt de Geest die ons inspireert en in beweging brengt, maar je kunt er ook de palm van Gods uitgestoken hand in zien. Een ‘bevlogen gemeenschap’ drukt bezieling uit, maar het is ook een wens dat we ons gedragen mogen weten. In de boog is de zon te herkennen, symbool voor het licht van God, maar ook de boog als teken van Gods trouw die de wereld omvat. De kleuren oranje en geel zijn de kleuren van onze landelijke kerk. Het logo laat ruimte voor verbeelding en ieder zal een ander aspect benadrukken, ook dat is kenmerkend voor onze gemeente.  

 

Veel van wat in deze profielschets staat is ook elders te lezen. De Protestantse Gemeente Heerenveen is een bloeiende, warme en veelzijdige gemeente. Wij zijn een geloofsgemeenschap waarin we vanuit het evangelie oog hebben voor elkaar, graag leren van de ander en elkaar ruimte geven. Wij staan open voor experimenten en worden enthousiast van grotere projecten. Ook koesteren we kleinschaligheid. Open zijn naar elkaar en naar de samenleving zet ons in beweging op wegen die God met zijn mensen gaat.

 

De Protestantse Gemeente Heerenveen telt bijna 3500 leden die verdeeld zijn over vier pastorale wijken van ongeveer gelijke grootte en twee vaste vierplekken Trinitas en De Sionskerk. In Trinitas komen doorgaans de mensen uit de wijken Noord, Oost en West bij elkaar en in De Sionskerk mensen uit wijk Zuid. De scheidslijnen zijn onduidelijker dan hier aangegeven wordt. Er is ruimte en gelegenheid voor verschillende vormen van vieren en aandacht voor verschillende doelgroepen.

De drie predikanten en kerkelijk werker werken elk in een pastorale wijk. Voor het overige werken zij samen met de opbouwwerker als een team dat de taken onderling verdeelt. Per februari 2024 is de pastorale Wijk West vacant en de predikant van Noord is met ziekteverlof. Op dit moment zijn twee ambulante predikanten werkzaam  in de wijken West en Noord.

 

Het is voor twee mensen van hetzelfde geslacht mogelijk om een zegen te vragen over hun relatie. 

Kinderen nemen deel aan het avondmaal. Vooraf worden kinderen uitgenodigd voor een kindercatechese, waarin de betekenis van het avondmaal wordt uitgelegd.

Naast de reguliere vieringen op de vierplekken, zijn er ook vieringen op locatie: predikanten gaan voor in een aantal verzorgingstehuizen.

 

 

Leeftijdsopbouw 

 

  Noord Oost Zuid West Totaal
Gemiddelde leeftijd 52,9 50,4 58,1 59,3 55,1
Aantal adressen 518 512 499 518 2047
Aantal personen 843 898 889 825 3455



 

De organisatie  

Organisatie kerk

 

 

Deze afbeelding geeft het organogram van onze gemeente weer. Het logo komt hierin terug. De colleges en werkgroepen vinden hierin een plek en het hart van de gemeente is het pastoraat. De leden vormen samen de hele gemeente en links staan de groepen die dienstdoen als ondersteuning. 

Pastoraat 
De Werkgroep Pastoraat probeert alle leden die betrokken (willen) zijn bij onze gemeente in te schakelen bij het basispastoraat. Op dit moment onderscheiden we in het pastorale werk een aantal rollen:

– wijkcoördinatoren, die o.a. een schakel zijn tussen contactpersonen en predikant. 
- contactpersonen die het contact tussen kerk en gemeenteleden verzorgen
- pastoraal bezoekers/ouderlingen die zorg dragen voor pastorale bezoeken in bijzondere situaties in overleg en samenwerking met de predikanten.
- predikanten die zich daarnaast ook ontfermen over het crisispastoraat en bijzonder pastoraat (bijv. ondersteuning medewerkers). 

In de komende jaren willen we de organisatie en structuur van de Pastorale Raad aanpassen aan een verander(en)de situatie. Daarbij zoeken we naar mogelijkheden om meer gavengericht en gedifferentieerd te werken. 

 

Vieren en geloven
In de werkgroep (die nog in wording is) participeren de taakgroep Liturgie van Trinitas, de taakgroep Eredienst van de Sionskerk, de taakgroep Inspiratie en Bezinning en de taakgroep Groene Kerk.
De taakgroepen Liturgie Trinitas en Eredienst Sionskerk denken mee over de invulling van de erediensten in de verschillende vierplekken. Ze werken vaak nog afzonderlijk, maar groeien steeds meer naar elkaar toe. 

De taakgroep Inspiratie en bezinning zorgt voor en jaarlijks ‘Bouwstenenboekje’ waarin allerlei lezingen, activiteiten, gespreksgroepen, doe-groepen, eetgroepen, gebedsgroepen, leerhuisavonden, films en meer zijn opgenomen. Ook krijgen hierin de activiteiten van de Doopsgezinde gemeente een plek. 
De taakgroep Groene Kerk spant zich in voor duurzaamheid en organiseert hierover bijeenkomsten.

 

Missionair

We willen als gemeente proberen midden in de samenleving te staan. Om ons daarbij te helpen heeft de gemeente een opbouwwerker aangesteld. Er zijn contacten met de gemeente, welzijnsorganisatie, bibliotheek e.d. en we participeren in ‘Welzijn op recept’, het Aanloophuis, groepen over rouwverwerking, filosofische wandelingen, dialoogtafels, maaltijden en bijeenkomsten over Alzheimer. 
In Oudeschoot neemt de kerkelijke gemeenschap een bijzondere plaats in. Filmavonden, maaltijden en activiteiten van Zin in Zuid worden druk bezocht door mensen van buiten de kerk.

 

Diaconie 

Het College van Diakenen heeft aandacht voor de zwakkeren in de samenleving dichtbij en veraf. We ondersteunen allerlei projecten in het buitenland. In de weken voor Pasen houden we een schrijfactie voor mensen die in de gevangenis zitten. Iedere eerste zondag in de maand verzamelen we producten voor de voedselbank. 

Onze senioren kunnen elk jaar rekenen op een boottocht en een kerstviering. Met Kerst verzorgen we vanuit de gemeente een kerstattentie. De diaconie maakt zich er hard voor dat oudere gemeenteleden en leden die slecht ter been zijn toch de diensten in de kerk kunnen bijwonen. 

 

Jeugdwerk

Op zondag is er in Trinitas kinderkerk voor leerlingen van de basisschool en een aparte viering voor leerlingen van de middelbare school. In de Sionskerk wordt geen kinderkerk meer gehouden, wel zijn daar 1 keer per maand tienervieringen. Rondom de Sionskerk wordt elke zomer een vakantie-feest georganiseerd voor kinderen van m.n. buiten de gemeente. In beide kerken komen diverse jeugdclubs regelmatig bij elkaar. Daarnaast is er een- of tweejaarlijks een project in het buitenland waar jongeren zich voor inzetten. 

Er is gestart met het houden van Kliederkerkdiensten en er zijn plannen om te starten met ‘Kind op schoot diensten’. Met de basisscholen worden kerk, school en gezinsdiensten gevierd en met Palmpasen is er een grote bijeenkomst i.s.m. de Raad van Kerken Heerenveen.  

 

Financieel 
Het College van Kerkrentmeesters zet zich in voor een verstandig financieel beleid. We hebben tot doel om een financieel gezonde kerk na te laten aan hen die na ons komen. Duurzaamheid is richtinggevend. We zijn voortdurend op zoek naar een evenwicht tussen noden en wensen van de korte en lange termijn. Immers, die aantrekkelijke, bruisende en vitale gemeente willen we voor mensen van nu én van de toekomst zijn. 

                              

Communicatie
Veel informatie is te vinden op de app en de site. De werkgroep Communicatie is druk bezig om app en web op elkaar af te stemmen en zal trachten de site hanteerbaarder te maken. 

Iedere week verschijnt de nieuwsbrief en iedere maand verschijnt het kerkblad De Kern in kleur. De informatiegids de Almanak staat ook op de site en wordt regelmatig aangepast aan de actualiteit en de papieren versie wordt ieder jaar vernieuwd.

 

Interkerkelijke contacten 

Onze gemeente participeert in de plaatselijke Raad van Kerken. Deze verzorgt jaarlijks een aantal bijzondere avonddiensten en diensten op tweede kerstdag en tweede paasdag, die druk worden bezocht. Op 4 mei wordt een speciale bijeenkomst gehouden ter gelegenheid van de dodenherdenking. Verder zijn er contacten met de twee moskeeën.

De pastores uit de verschillende kerken komen om de maand bij elkaar. 

Verder is onze gemeente betrokken bij de interkerkelijke gebedsgroep. 

 

 

Gebouwen

Trinitas is een modern, multifunctioneel gebouw. We zijn er trots op dat we het etiket ‘groen’ mogen dragen. Trinitas is de hele week open en er vinden allerlei interne activiteiten plaats. Dat varieert van een bijbelcursus tot taalcafé, van een vergadering tot repaircafé, van een breicafé tot deelname aan maaltijden. Daarnaast is er veelvuldig sprake van zaalverhuur aan derden. 

Ook het kerkelijk bureau is in Trinitas gevestigd.

 

In Oudeschoot staan twee gebouwen De Sionskerk en de monumentale Skoattertsjerke. De Skoattertsjerke is in gebruik is voor het wekelijks ochtendgebed, rouw- en trouwdiensten en voor diensten op bijzondere feestdagen, zoals Hemelvaartsdag. 

 

Omschrijving Wijk West 

Het hart van wijk West wordt gevormd door De Greiden, die grotendeels in de jaren 70 gebouwd is. Bij wijk West horen ook mensen uit de dorpen Oudehaske, St. Johannesga, Rotsterhaule en Rottum, hoewel in Oudehaske en St. Johannesga zelf ook een Protestantse Gemeente is. De grenzen worden gevormd door de Rottumerweg, Burgemeester Falkenaweg, Van Dekemalaan en de Veenscheiding.

Coornhertstate en De Roerdomp vormen samen een verzorgingstehuis.

 

Burgerlijke gemeente

Voor een beschrijving van de burgerlijke gemeente Heerenveen verwijzen we naar de desbetreffende website.