Skip to content

Waakzaam

Een aantal gemeenteleden heeft gevraagd naar de woorden
van de leefregel die ik heb gebruikt op 4 en 11 oktober. De tekst
staat hieronder

Wees waakzaam

Waak over je gedachten, straks worden ze je woorden.
Waak over je woorden, straks worden ze je daden.
Waak over je daden, straks worden ze je gewoonten.
Waak over je gewoonten, straks worden ze je karakter.
Waak over je karakter, straks wordt het je bestemming.


Bovenstaande tekst heb ik gevonden op onderstaande link:
http://www.kuleuven.be/thomas/page/gebedenboek/tekst/57105/

Op het gevoel - Charlotte Glorie

Durf jij het aan om je een spiegel te laten voorhouden en verder te kijken dan je neus lang is?

Kom dan naar de voorstelling van de blinde kleinkunstenares Charlotte Glorie en laat je verrassen door haar originele kijk op het leven, het geloof en de maatschappij. In haar luisterliederen en conferences vertelt en zingt zij over alles wat haar raakt en bezighoudt, soms hilarisch, soms ontroerend, maar altijd herkenbaar voor iedereen met een open blik. Zo wisselen het tragikomische relaas van een overspannen schooljuf, een ontroerend geloofsgesprekje met jonge kinderen, een beschouwend gedicht over ouder worden, een absurdistisch lied over de toekomst van de zorg en een Afrikaans klinkende song over een in Nederland wonende vluchteling elkaar af.
Charlotte Glorie schrijft al haar teksten en melodieën zelf en begeleidt zichzelf aan de piano. De muziek van al haar liederen ligt goed in het gehoor en is tegelijk verrassend. Haar teksten zitten vol woordspelingen en onverwachte wendingen en getuigen van een groot inlevingsvermogen. Charlotte verzorgt zo’n zestig voorstellingen per jaar voor publiek in kerken, congrescentra, verenigingsgebouwen, zorginstellingen en kleine theaters. Elk optreden is uniek, omdat ze het leuk vindt om in te spelen op reacties vanuit de zaal en op de situatie van het moment.
Na haar optreden zijn haar cd’s “Bewogen & Bevlogen!”, “Op het gevoel” en “Geen probleem” verkrijgbaar als aandenken aan deze bijzondere, afwisselende avond.

Datum: 12 oktober 2015
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Trinitas
Kosten: 5 euro
Contact: Jannie Meijer
e-mail: j.meijer213@chello.nl of tel. 845730

Theologie

Fantaseren

Geloof is een vorm van fantaseren, maar daarom niet minder waardevol. Deze prikkelende uitspraak is van Jan Greven. Hoewel hij zichzelf beschouwt als een gelovige, is God naar zijn eigen zeggen wel 'uit de hemel neergedaald'. Langzaam kwam het besef bij hem op, dat het allemaal niet meer hoefde te kloppen.
Dat laatste heeft te maken met zijn nooit geschreven proefschrift. Dat zou over een belangrijke vraag gaan: heeft theologie vooral de taak om te inspireren en aan te aansporen tot een bepaalde levensinstelling of moet zij in de eerste plaats vertellen hoe het allemaal zit?
Dat laatste bleek in zijn ogen zo goed als onmogelijk. Hij nam waar hoe de traditionele God uit het leven verdween: eerst uit de maatschappij, de politiek en de geschiedenis. Daar telt alleen macht en is moraal betekenisloos. Wat voor Greven wel bleef was een besef dat mensen in hun denken boven de horizon van de dood uitstijgen.
Uiteindelijk gaat het naar zijn opvatting om de liefde, aandacht en betrokkenheid. Liefde omringt je en gaat door wanneer je gestorven bent. Ik verga, de liefde blijft. Theologie moet enthousiast maken, inspireren, vindt Greven. Kennelijk mag je daar dus je fantasie voor gebruiken.
Daar is niets mis mee natuurlijk. Maar de suggestie daarachter is dat de bijbelschrijvers in wezen fantaseerden. Persoonlijk vind ik dat moeilijk te verteren. De theologie hoeft niet te zeggen hoe het zit, maar om de toevlucht nu te zoeken tot de fantasie?
Je krijgt de indruk dat Greven zelf uiteindelijk gas terug neemt. Je hoeft niet bang te zijn als je je leven niet begrijpt, zegt hij later in het interview. De wens om te begrijpen is er dus toch. Het is niet alleen fantasie waar wij van leven. Vroeger kreeg ik les van professor Hartvelt.
Die begreep heel goed dat de Bijbel heel wat wetenschappelijke vragen stelde. Maar dat de schrijvers van de Bijbel zouden fantaseren ging hem te ver. "De Bijbel is bedacht", zei hij dan, en dat is toch wat anders dan bij elkaar gefantaseerd. Zou Greven dat misschien ook bedoelen?