Skip to content

Warmlopen: avondeditieEn loopt u mee met de avondeditie van Warmlopen voor je Geloof? Een bijzonder gezamenlijk initiatief van PKN Sintjohannesga-Delfstrahuizen met onze wijkgemeente. Om 19:30 uur verzamelen we op het parkeerterrein aan het einde van de Richard Jungweg, Rotsterhaule. Daar starten we de wandeling door het Oosterschar. Max 5 kilometer, met stilte en gesprek onderweg. Jong en oud kan meedoen!

Start: Warmlopen voor je geloof!


Aanstaande vrijdag start het tweede seizoen van de bouwsteen Warmlopen voor je geloof! Begin de dag met een frisse ochtendwandeling in en om Skoatterwald.

We lopen steeds de 4e vrijdag van de maand.
Wijkcentrum De Spil verzorgt ook dit seizoen verse koffie en thee, voor €1,-

DATA
Data in 2015: 25 september, 23 oktober, 27 november en 18 december (uitz.)

TIJD
08:00 verse koffie & thee
08:30 - 10:00 wandeling

BEGIN- EN EINDPUNT
De wijkruimte van de Spil in Skoatterwald, Schoterplein 49. Naast c.b.s. De Burcht

Wie het leuk vindt om eens de route te bepalen kan zich bij mij melden. We gaan uit van 6 km of 5 kwartier lopen. Voor de inhoud zorg ik. Deze eerste wandeling van het nieuwe seizoen zal ik de route aangeven.

Tot vrijdag!

Begin de dag zó!


Hoe begin jij de dag?
De wekker gaat. Of een huisgenoot roept je wakker.
Je opent je ogen. Nog even blijven liggen?
Met het openen van je ogen, open je ook je hoofd, je gedachten.
Misschien neem je door wat er op de agenda staat vandaag.
Wat er af moet. Wie waar heen moet. Hoeveel tijd je eigenlijk nog hebt tot de eerste afspraak.
Weinig. Dus hup uit bed, wassen, douchen, eten en de deur uit.

Struikelend de ochtend in
Denken aan wat er komt die dag kan je vrolijk maken of je bij voorbaat al vermoeien. Wat gebeurt er bij jou het meest? ‘Soms struikelen we een nieuwe ochtend in’ schrijft Anselm Grün, een Duitse monnik en spiritueel coach. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Voor je het weet zit je midden in de dag en wordt je geleefd. Dat klinkt wat negatief en zo voelt het vast niet elke dag – hoop ik! Maar de kern is herkenbaar: vlug-vlug door de to do-lijst en pas halverwege de dag echt wakker worden.

Bouw een ritueel
Verlang je naar rust in je dag? Naar dóen met aandacht? Naar meer het gevoel hebben zelf te leven in plaats van geleefd te worden? Doe dan als vroege Israelieten en begin de dag met een reukoffer – kruiden samen met zout – en laat de geur ervan naar de hemel stijgen en je neus prikkelen. Of doe als Jacob die op reis, na een nacht vol dromen, eerst zijn stenen kussen rechtop zette en er olie overheen goot. Bouw een ritueel. Plaats een markering in jouw ochtend. Hier begint mijn dag. Met zo’n ritueel neem je zelf het heft in handen. Zo druk jij zelf in alle vroegte een stempel op jouw dag.

Ritme voor de ziel
Als het reukoffer iets te veel gevraagd is of als het ritueel van Jacob te veel geknoei oplevert in de slaapkamer, laat je dan inspireren door die Duitse monnik. Hij schreef een boekje vol rituelen voor de dag. Hij schrijft: ‘Wie door rituelen in het ritme van de dag leeft, ervaart de tijd als een geschenk en raakt niet zo snel vermoeid en uitgeput. De tijd vreet hem niet op, maar stimuleert en hernieuwt hem. Rituelen geven ritme aan de ziel.’ Doe zoals Grün en begin jouw dag zó:

Stap uit bed.
Zet het raam wagenwijd open.
Adem in, voel de frisse lucht van de nieuwe dag.
Dank God voor de voorbije nacht, voor je dromen, voor de ontspanning.
Vraag God jou energie te geven door zijn Heilige Geest.
Bedenk wat de dag je gaat brengen.
Vraag God om een zegen over wat je gaat doen en wie je ontmoet.
Bedenk hoe jij vandaag jouw leven wilt leven.
Adem nog eens diep in.
Begin de dag zó

Een fijne dag!
ds. Anne-Meta Kobes-Gerritsen

Verder lezen?
Verhalen over ochtendrituelen vind je in Genesis 28 en Exodus 30.
Boekentip: Anselm Grün, 50 persoonlijke rituelen – ankers voor de ziel, Forte Uitgevers Baarn 2008.


Wie nodig jij uit deze zomer?

Gezien in mijn wijk: zomer-eenzaamheid.
In de zomer staan onze kerkactiviteiten op een laag pitje.
Dan wordt het stil als je een klein sociaal netwerk hebt.

Gevonden online: hippe actie vóór contact!
Ook jij kent vast iemand voor wie de zomer een periode is van weinig contacten. Stuur een (gratis!) kaartje en spreek af om bij te praten of samen iets te ondernemenDirect link > www.samentegeneenzaamheid.nl/zomeractie

Wie zou je kunnen vragen / wat kun je samen ondernemen?
Hier een lijstje suggesties van anderen:

Ik nodig uit deze zomer…
… m’n hoogbejaarde schoonmoeder voor een kop koffie bij Tjaarda
… mijn nieuwe buurman, voor een keer eten
… een oud-collega die veel thuis zit, om cup cakes te bakken
… mijn oom Piet om naar Museum Belvedère te gaan
… mijn chronisch zieke achternicht om naar het Nannewiid te gaan
… m’n pas gescheiden collega voor een wandeling door Oranjewoud
… bovenbuurman Joop, weduwnaar, om de Tour te kijken

Een goede tijd, samen!

Kom mee-vieren!Benieuwd wat er voor het Amen komt? Vier het zondag mee, 09:30 uur in Trinitas

Een tipje van de sluier: fijne anderen, mooie muziek, vakantie-kinderkerk voor alle kinderen van de basisschool, lekkere koffie & thee & fris na afloop...!

Jongeren spelen Sirkelslag Young

Team Trinitas Keuzecatechese deed mee aan Sirkelslag Young 2015! Negen jongeren uit onze gemeente vormden één team. Zij streden deze avond tegen ruim 7000 andere jongeren in heel Nederland. En dat gewoon in onze jeugdruimte :-)

Via een live-stream kwamen opdrachten binnen, die direct uitgevoerd moesten worden. De avond werd afgesloten met het organiseren én uitvoeren van een veiling. Daarbij haalde onze team het mooie bedrag van ruim €200 op, voor een project van Kerk in Actie tegen kinderarbeid.

En het harde werken werd bovendien beloond met een super goede eindstand: ons team werd 108ste van de 620 teams in Nederland.
Binnen onze regio werden we zelfs derde!

Een super prestatie. Volgend jaar doen we gráág weer mee :-)

Een Bijbeltekst op je fietsBijbellezen, doe jij dat? Op de klassieke momenten: bij het opstaan, na het warme eten, voor het slapengaan, tijdens de kerkdienst. Of op minder klassieke momenten: in de trein, met een goede koffie in een cafeetje, tijdens een bezoek aan een vriend. Die eerste momenten gaan nog wel: momenten waarop je je misschien van huis uit aangewend hebt om iets te lezen om bij te bezinnen. Maar Bijbellezen in een cafeetje: dat is toch wel een zeldzaamheid, gok ik zo.

Bouquet-romannetje
Toegegeven: de Bijbel is nu niet het meest gemakkelijke leesboek. Het is dan wel een all-time-favorite in de bestsellerslijsten, dat komt niet bepaald doordat je het met een nacht flink doorhalen in één ruk uit kunt lezen. Aan de inhoud ligt dat misschien nog niet eens: spannende verhalen genoeg. Maar die verhalen zijn af en toe best cryptisch om niet te zeggen: onbegrijpelijk. Zo op het eerste gezicht. Het is wel geprobeerd, om van de Bijbel een leesboek te maken. De Bijbel Literair heet die uitgave. Een uitgave van de teksten zonder versnummering, zodat je soepel door kunt lezen. Dat helpt wel, moet ik zeggen. En ook onze nieuwste Nederlandse Bijbelvertaling, de Bijbel in Gewone Taal, is qua leesgemak best een hele aanwinst. Maar hoe hip ook vormgegeven en hoe soepel ook vertaald: het maakt van de Bijbel nog geen bouquet-romannetje die je op een middag gedachteloos weg leest.

Levenservaring
Gelukkig maar. Want als we onze levensinspiratie uit een doktersroman moeten halen, dan zijn we snel uitgelezen – denk ik. De Bijbel is geen gemakkelijk boek, maar dat is juist omdat het vertelt over het leven. En het leven, dat is ook niet altijd gemakkelijk. Leven is een kunst op zich. Levenskunst is steeds opnieuw je balans vinden tussen de feestjes en de momenten waarop je plotseling stilgezet wordt. Een balans vinden tussen anderen en jezelf, tussen uitdaging en terugkeren naar de bron. En bij die kunst om te leven kan de Bijbel een handreiking zijn. Want het vertelt over mensen met levenservaring. Mensen die ervaring hebben met de bron, de oorsprong van het leven. God.

Doe-tip: Bijbeltekst op je fiets
Dus het kan best zinnig zijn om af en toe eens wat levenservaring uit de Bijbel af te kijken. Inspiratie op te doen. En misschien kunnen we het onszelf gemakkelijk maken en de Bijbelteksten meer verweven in ons dagelijks leven. Ik las in het Friesch Dagblad dat ze in de Filipijnse stad Tagbilaran daar een manier voor hebben gevonden: wie een vergunning wil krijgen om taxi te rijden, moet een Bijbeltekst op zijn voertuig aanbrengen. En: er mogen niet twee taxi’s dezelfde tekst dragen. Met 3000 taxi’s in Tagbilaran is het lezen in de Bijbel daar een eitje. Dat is een goede tip voor je volgende vakantiebestemming. Of we nemen het gebruik over hier in Heerenveen: een Bijbeltekst op je fiets. Dan begint de bezinning al bij het stoplicht.

Gezocht : Avonturiers

Ha Avonturier!

Een bericht uit de jeugdraad:

Vanuit de jeugraad Trinitas is het een goed gebruik om een buitenlandsproject voor jongeren te organiseren. Omdat door diverse redenen de start wat op zich heeft laten wachten, willen we vanuit de protestantse gemeente Heerenveen in 2015 jongeren toch nog de mogelijkheid bieden om een unieke buitenlandservaring met karakter op te doen!

De keuze is gevallen op het land Moldavië en specifiek op het project Childeren@Risk. Kinderen van 6 tot 14 jaar worden drie keer per week opgevangen bij zogenoemde Day Care Centers. Hier krijgen de kinderen na schooltijd extra aandacht, liefde en wordt structuur aangeboden. Ze krijgen een goed onthaal, life skill-lessen, huiswerkbegeleiding, bijbelles en sport & spel.

Samen met lokale vakmensen renoveer, verbouw of bouw je een Day Care Centre. De werkzaamheden kunnen bestaan uit alle werkzaamheden die bij (ver)bouw plaatsvinden. Daarnaast ben je intensief betrokken bij het kinder- en jeugdwerk dat, als jij er bent, extra speciaal is voor de kinderen. Vooral als je je eigen creativiteit meeneemt. Bij het kinder- en jeugdwerk organiseer je sport- en spelactiviteiten, vertel je Bijbelverhalen en knutsel je met de kinderen.

Het zou leuk zijn om met een hele groep naar Moldavië af te reizen. Ook zoeken we nog leiding. Dus ben je 18+ én enthousiast om de handen uit de mouwen te steken, dan mag ook jij je aanmelden. Zodra er genoeg aanmeldingen zijn, organiseren we een informatie bijeenkomst.
Dus reageer snel!

Interesse? Meld je aan via jeugdraadtrinitas@outlook.com

Wanneer: 4 juli – 18 juli 2015 (groep bij 10 personen of meer) of 11 juli – 25 juli 2015 ( individuele reis, bij slechts enkele aanmeldingen)
Duur: 2 weken
Locatie: Moldavië
Wie: Vanaf 15 jaar

Check voor meer informatie over een project in een Day Care Centre in Moldavie: Day Care projectSobere maaltijdSobere maaltijd
Datum: Woensdag 18 februari
Tijd: 18:00 -19:15 uur
Locatie: Sionskerk, Heerenveen-Zuid.

Kom en begin jouw 40-dagentijd goed met deze sobere maaltijd.
We proeven Bijbelse gerechten en leggen een bodem voor de vastentijd.
Kosten: wat jij de maaltijd waard vindt.

Opgave bij Corrie Teijema (siemonencorrie@hotmail.com)