Skip to content

Vredesweek 2019: 21 tot en met 29 september

Vredesweek 2019: 21 tot en met 29 september.
Thema: Vrede verbindt over Grenzen

Dit jaar organiseert de Ambassade van Vrede Heerenveen de volgende activiteiten.

Vrijdagavond 20 september 20.15 uur Vredesconcert in Trinitas dat in het teken staat van aandacht voor en vieren van de Vrede en Vrijheid. Uitvoering door koor en orkest van de Nederlandse Bach Academie en de koorscholen Roden Girl Choristers en Martini Jongenskoor
Zie voor meer informatie www.nederlandsebachacademie.nl.

Op zondagavond 22 september om 19.00 uur een Vredesbijeenkomst in de Doopsgezinde Kerk, voorbereid door de liturgie commissie van de Raad van Kerken. Thema: Vrede verbindt over grenzen. Een avond van verhalen en een gesprek over een aantal indringende vredesvragen. Muzikale medewerking door een vocaal ensemble van het Apostolisch Genootschap.

Woensdagavond 25 september om 19.30 uur in het gebouw van het Apostolisch Genootschap een interactieve inleiding door Dion van den Berg, beleidsadviseur PAX, met
als thema: Hoe draag jij bij aan de vrede.
Hoe worden we ons bewust van gedachten en uitingen die polariserend, stigmatiserend, discriminerend e.d.zijn. En hoe op een dusdanige manier op maatschappelijke verschijnselen en gebeurtenissen te reageren die de vrede dichterbij brengt. Daarnaast meer inzicht in redenen, drijfveren, gevoelens die mensen kunnen aanzetten tot negativisme, agressie, zich afzetten tegen en geen verantwoordelijkheid nemen. Hoe daarmee om te gaan als je in contact bent met deze mensen.

Zaterdagmiddag 28 september om 14.30 (met inloop vanaf 14.15 uur) een Walk of Peace met als thema Vrede Verbindt. Begin en einde Wijkcentrum De Kempenaer.
Wandeling waarbij deelnemers vragen over het onderwerp 'vrede verbindt' krijgen die tijdens de wandeling met elkaar besproken kunnen worden.
Tijdens deze wandeling wordt een bezoek gebracht aan de Turkse Moskee. De Walk of Peace incl. bezoek aan de moskee duurt anderhalf uur, afstand ca. 3 km.

Vredesmarkt 28 september 16.00 tot 17.30 uur, terrein de Kempenaer.
Bij regenweer is de markt binnen, anders buiten op het plein. Hier presenteren zich organisaties die verbindingen tot stand brengen en bruggenbouwers zijn.

Aan de activiteiten van de Ambassade van Vrede Heerenveen werken mee:
Vluchtelingenwerk Heerenveen, Doopsgezinde Gemeente Heerenveen en Tjalleberd
Apostolisch Genootschap Heerenveen en Raad van Kerken Heerenveen.

Help het Repair Café helpen.

Help het Repair Café helpen. Weggooien, mooi niet!!

Gooi je spullen niet te snel weg maar laat eerst het Repair Café er naar kijken.
Ook in de vakantie periode repareert men elke eerste en derde woensdagmorgen 80% van de aangeboden artikelen.
Weggooien mooi niet!!
Teveel spulletjes belanden tegenwoordig bij het afval wanneer ze nog lang niet versleten zijn. Soms is er alleen maar een draadje los of een zekering kapot.
Het REPAIR CAFE vindt u in TRINITAS, zie ook: www.repaircafeheerenveen.nl .
Het reparatiewerk zelf is gratis, er moet voor nieuwe onderdelen worden betaald.
Misschien heeft u vorige maand ook wel gelezen dat er in een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer 100 apparaten en machientjes te vinden zijn. Vaak liggen thuis de niet meer werkende dingen in kasten of op zolder. Kijk eens wat er bij u ligt te verstoffen en lever het in.
Lees: 'Nederland haalt e-afvalquotum niet door lage inlevering apparaten'
Zie ook: Waar kan ik oude en gebruikte huishoudelijke apparaten inleveren?
Of eerst langs het Repair Café: WARM AANBEVOLEN! GAAN DOEN!

Aankondiging 50 jarig bestaan Raad van Kerken Heerenveen

Geachte lezer,
In december 1969 werd in Heerenveen een lokale Raad van Kerken opgericht, een jaar na de oprichting van de Nederlandse en in hetzelfde jaar als de Friese Raad van Kerken.
In december van dit jaar bestaat de Raad van Kerken Heerenveen dus al 50 jaar en ze is nog steeds actief. Dat mag gevierd worden!

Dat willen we doen, en wel op D.V.
donderdag 12 september 2019
om 19:30 uur in de Doopsgezinde Kerk,
Kerkstraat 36, Heerenveen.


Tijdens deze bijeenkomst besteden wij ook aandacht aan het afscheid van
Janneke van der Zee, die 30 jaar lang secretaris is geweest van de Raad van Kerken Heerenveen.

Noteert u de datum alvast in uw agenda?

Meer informatie en een verzoek om u aan te melden ontvangt u per mail in de loop van augustus.

Wij hopen u te zijner tijd te mogen ontmoeten!

Namens het bestuur van de Raad van Kerken Heerenveen,
Brigitte H.M. Spierings, voorzitter

Waarom waarom en waarom de bananen krom zijn.

’WAAROM, WAAROM? En waarom zijn de bananen krom?
Deze weken een verzameling van weetjes om de vakantie door te komen: >> Dat bananen krom zijn weten we, maar dat je de schil niet weg moet gooien, maar daarmee de jeuk van muggenbulten kunt verzachten wist ik niet, en dat komt deze dagen mooi van pas. En nog iets: volgerijpte bruin-geworden bananen zijn het gezondst, want daarin zit TNF, een stof die afwijkende cellen of celvorming kan bestrijden (zie: www.fruitkracht.nl ).

En voor een betere wereld koop je vanzelfsprekend FairTrade bananen.

Een ander weetje dat we tegen kwamen, en onder het mtto ‘Beter goed gepikt dan ….’ hier gaan noemen is: WAAROM is ons dagelijkse drinkgedrag vaak zo milieubelastend? Weet je, ook fris, sapjes en andere drankjes (die we met dit warme weer extra graag nuttigen) zijn ‘goed’ voor bijna een kwart van de klimaatbelasting van onze voeding.

En daarom drink water, ’t liefst veel gewoon kraanwater:
En wil je meer lezen over milieuvriendelijker drinken, zie dan bijvoorbeeld:laat de koffie verkeerd maar staan

En tenslotte nog een geintje, omdat het warm is en vakantietijd. Want mochten jullie thuis wel eens ruziën over afvalscheiding, geniet dan van de onderstaande cartoon over een zoekgeraakte Bijbel:


’ETEN WAT DE POT SCHAFT’?

’ETEN WAT DE POT SCHAFT’?
En knarsetanden om het leed?
Met braaf je bordje leeg eten is op zichzelf niets mis! Wel is het echter goed te weten waar dat eten, dat voedsel, vandaan komt. Meestal uit de supermarkten! Dat is de realiteit anno 2019.
Nu, in deze blog, even niet over de vaak overbodige hoeveelheid verpakking. We richten ons nu op de inhoud, de streepjescodes en wat daar achter zit!
Hoe transparant is de supermarkt over hun beleid en de resultaten, of de producent, over de inhoud van het aangeprezen product? Hoe is het geproduceerd en verwerkt? Hoe gaat het met de arbeiders, de boeren, de vrouwen of kinderen die onderdeel zijn van die productieketen?
Supermarkten doen vaak nog té weinig voor arbeiders in de landen waar ze hun spullen laten produceren. Het is er vaak slecht gesteld met de mensenrechten. De Nederlandse ketens scoren in een recent onderzoek van Oxfam Novib slechter dan hun buitenlandse concurrenten.
Lees: Oxfamnovib / armoede verslaan / eerlijke verdeling...
En: Trouw/nieuws/supermarkten...

En wij, consumenten, wat kunnen wij doen? Wat is onze rol en aandeel? . Kritisch en bewust selecteren en kopen is het advies. En wij, de klant, is nog altijd koning, ook als we een product bewust in het schap laten liggen.


Dat 2 supermarkten nu, dit jaar, juist iets beter scoren, is volgens Oxfam Novib juist te danken aan de kritische publiekscampagne.
Met andere woorden: er is nog veel te winnen!

En wil je eerlijker gaan winkelen, zie dan bijvoorbeeld:
Oxfam Novib / eerlijk winkelen

’GOED en VERSTANDIG VOEDSEL NUTTIGEN en PRODUCEREN’!

We horen en lezen er steeds meer over: het moet anders met ons eten. De minister heeft het over het betalen van betere prijzen voor goede producten. De gemeente Heerenveen wil een gezonde levensstijl en gezond eten promoten. Zelf doen we thuis natuurlijk ook al veel bewust en goed. En daarbij mogen we de rijkdom en veelheid van het ‘goed leven’ ervaren, in dankbaarheid voor meestal veel meer dan ‘het dagelijks brood’!
Deze weken, vóór of al met vakantie, met buurt- of familiefeesten: we kunnen er van genieten. We weten intussen ook al best goede en gezonde keuzes te maken, en in de meeste gevallen vinden we het wel redelijk dat daar dan ook voor betaald dient te worden.

CIRCULAIRE ECONOMIE is een nieuw begrip aan het worden.
Zie ter vergelijking:
Ook de provincie Fryslân heeft daarover ongeveer een jaar geleden al een plan opgesteld en daarin de 7 karakteristieken benoemd:Waar willen we naar toe?

Naar een volhoudbare toekomst, ook in de zogeheten voedseltransitie.

Wat heeft dat met ons, en met de kerk, te maken?
Alles toch! Of niet?

En lees, om er goed de tanden in te zetten, het hele voedseltransitie-plan: klik hier


”UITNODIGING zaterdag 05 oktober ZWOLLE"


”UITNODIGING zaterdag 05 oktober ZWOLLE:
GroeneKerkendag 2019:
Ontdek uw volgende stap naar een duurzame levensstijl.
De GroeneKerkendag komt er weer aan op 5 oktober 2019.
Samen komen we in beweging voor ons gemeenschappelijk huis: Gods schepping.
Een dag voor iedereen die (met zijn of haar kerk) een volgende stap naar een duurzame levensstijl wil zetten.
Bestel uw kaarten voor de GroeneKerkendag. (t/m 10 juni met maximale korting).

GROEN GELOVEN 2019
De GroeneKerkendag met het thema 'Groen Geloven' brengt christenen bijeen die allemaal op hun eigen plek, maar ook samen willen gaan voor ecologische gerechtigheid. Groen Geloven is een initiatief van GroeneKerkenactie en Groengelovig. Als initiatiefnemers willen we geloofsgemeenschappen laten ontdekken wat de volgende stap is om een duurzame levensstijl te ontwikkelen.In de foto hierboven de organisaties achter Groen Geloven, van links naar rechts:
A Rocha, Kerk in actie, EO, CGMV, Laudato Si werkgroep NL, Tear, Christenunie en Micha NL.

Programma:

De GroeneKerkendag biedt dit jaar weer een afwisselend programma. In het prachtige Dominicanenklooster te Zwolle staat vanaf 9.30 koffie en thee voor u klaar. Om 10.00 starten we met inspirerende speeches van o.a. Reinier van der Berg over klimaatverandering en Trees van Montfoort legt uit wat de Bijbel zegt over ecologische gerechtigheid.
Bekijk hier het volledige programma.

Het middagprogramma is een programma op maat.
U kunt kiezen uit meer dan tien proeverijen die variëren van ‘nieuwe scheppingsliederen’, ‘de nieuwe beurskoers’, ‘leven zonder afval’ en ‘monumentale kerkpanden’ tot ‘subsidies voor zonnepanelen’.
Op zoek naar stevigere kost? In plaats van de proeverijen is er ook de mogelijkheid om een college te volgen.

De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel. Onder het genot van een biologisch hapje of drankje kunt u napraten met medestanders over hoe de opgedane kennis omgezet kan worden naar een duurzame levensstijl.

We hopen u te mogen verwelkomen deze dag!

Ga voor ons uit …. Naam die ons duurzaam gaande houdt!

Ga voor ons uit …. Naam die ons duurzaam gaande houdt!
De stammen van het oude volk Israël hebben het al ervaren bij de uittocht uit Egypte, het: “ga voor ons uit”! Ook wij bidden erom of zingen ervan in de kerk en maken het mee in ons eigen leven: ‘de Naam die ons duurzaam gaande houdt’!

Als GROENE KERK is het 4e aandachtsdoel GELOOF & INSPIRATIE.
De Bijbel en de Leefregels, zoals de 10 geboden, zijn daarbij voor ons als Duurzame, Groene Gemeente en FairTrade Kerk hele belangrijke leidraden. In de ‘Groene Bijbel’ is Psalm 8 zo ongeveer het ‘groenste’!
Zie: Bijbelgenootschap/ groene bijbel.

In die bijbel-uitgave staan getuigenissen van een groot aantal natuurbewuste personen.

Zo zegt bij pag. 288 de heer Aart Vos -opruimer van andermans rotzooi- :
‘De aarde is ons toevertrouwd, zoals een kind je wordt toevertrouwd. Verzorgen en koesteren zou dan onze eerste neiging moeten zijn’.

En Ambrosius van Milaan (340-397 n.Chr.) schreef in ‘De Nabuthe 3’: ‘De aarde behoort aan allen toe en niet alleen aan de rijken’.

Deze blog begon met ‘voorgaan en gaande houden’. Dat er in de kerk en het gemeenteleven nog wel wat werk aan de winkel is zal duidelijk zijn.
Lees b.v. ook:
Een groene kerk, wat duurzaamheid betreft is er in de kerk nog een wereld te winnen.
Heeft u ideeën om ons daar bij voort te helpen, dan horen we dat graag. .

Vacature bij de Raad van Kerken Heerenveen

Aan het einde van dit seizoen zal de secretaris van de Raad van Kerken Heerenveen haar functie neerleggen na een lange staat van dienst.
Wij zoeken zo spoedig mogelijk een nieuwe secretaris om alle activiteiten die de Raad in Heerenveen organiseert ook in de toekomst doorgang te laten vinden. Om een goede overdracht van de werkzaamheden te waarborgen komen wij graag in contact met iemand die ook het belang ziet van de waardevolle samenwerking tussen de verschillende kerken in Heerenveen die in de loop van de afgelopen 50 jaar is opgebouwd.
Bent u iemand, of weet u iemand, die oecumenisch is ingesteld, goed kan organiseren en coördineren, handig is met mail en tekstverwerking, contacten kan onderhouden en niet gauw opgeeft? En die bovendien wel wat tijd heeft om in het bestuur van de Raad van Kerken te steken? Dan willen wij graag kennis maken met u of uw kandidaat.
Wilt u meer weten over wat de Raad van Kerken in Heerenveen zoal doet?
Kijk op onze website www.raadvankerkenheerenveen.nl. Het jaarverslag van 2018 staat integraal op de site.
Laat van u horen! Reacties kunnen naar de voorzitter Brigitte Spierings, b.spierings@planet.nl.