Skip to content

Aankondiging 50 jarig bestaan Raad van Kerken Heerenveen

Geachte lezer,
In december 1969 werd in Heerenveen een lokale Raad van Kerken opgericht, een jaar na de oprichting van de Nederlandse en in hetzelfde jaar als de Friese Raad van Kerken.
In december van dit jaar bestaat de Raad van Kerken Heerenveen dus al 50 jaar en ze is nog steeds actief. Dat mag gevierd worden!

Dat willen we doen, en wel op D.V.
donderdag 12 september 2019
om 19:30 uur in de Doopsgezinde Kerk,
Kerkstraat 36, Heerenveen.


Tijdens deze bijeenkomst besteden wij ook aandacht aan het afscheid van
Janneke van der Zee, die 30 jaar lang secretaris is geweest van de Raad van Kerken Heerenveen.

Noteert u de datum alvast in uw agenda?

Meer informatie en een verzoek om u aan te melden ontvangt u per mail in de loop van augustus.

Wij hopen u te zijner tijd te mogen ontmoeten!

Namens het bestuur van de Raad van Kerken Heerenveen,
Brigitte H.M. Spierings, voorzitter

Waarom waarom en waarom de bananen krom zijn.

’WAAROM, WAAROM? En waarom zijn de bananen krom?
Deze weken een verzameling van weetjes om de vakantie door te komen: >> Dat bananen krom zijn weten we, maar dat je de schil niet weg moet gooien, maar daarmee de jeuk van muggenbulten kunt verzachten wist ik niet, en dat komt deze dagen mooi van pas. En nog iets: volgerijpte bruin-geworden bananen zijn het gezondst, want daarin zit TNF, een stof die afwijkende cellen of celvorming kan bestrijden (zie: www.fruitkracht.nl ).

En voor een betere wereld koop je vanzelfsprekend FairTrade bananen.

Een ander weetje dat we tegen kwamen, en onder het mtto ‘Beter goed gepikt dan ….’ hier gaan noemen is: WAAROM is ons dagelijkse drinkgedrag vaak zo milieubelastend? Weet je, ook fris, sapjes en andere drankjes (die we met dit warme weer extra graag nuttigen) zijn ‘goed’ voor bijna een kwart van de klimaatbelasting van onze voeding.

En daarom drink water, ’t liefst veel gewoon kraanwater:
En wil je meer lezen over milieuvriendelijker drinken, zie dan bijvoorbeeld:laat de koffie verkeerd maar staan

En tenslotte nog een geintje, omdat het warm is en vakantietijd. Want mochten jullie thuis wel eens ruziën over afvalscheiding, geniet dan van de onderstaande cartoon over een zoekgeraakte Bijbel:


’ETEN WAT DE POT SCHAFT’?

’ETEN WAT DE POT SCHAFT’?
En knarsetanden om het leed?
Met braaf je bordje leeg eten is op zichzelf niets mis! Wel is het echter goed te weten waar dat eten, dat voedsel, vandaan komt. Meestal uit de supermarkten! Dat is de realiteit anno 2019.
Nu, in deze blog, even niet over de vaak overbodige hoeveelheid verpakking. We richten ons nu op de inhoud, de streepjescodes en wat daar achter zit!
Hoe transparant is de supermarkt over hun beleid en de resultaten, of de producent, over de inhoud van het aangeprezen product? Hoe is het geproduceerd en verwerkt? Hoe gaat het met de arbeiders, de boeren, de vrouwen of kinderen die onderdeel zijn van die productieketen?
Supermarkten doen vaak nog té weinig voor arbeiders in de landen waar ze hun spullen laten produceren. Het is er vaak slecht gesteld met de mensenrechten. De Nederlandse ketens scoren in een recent onderzoek van Oxfam Novib slechter dan hun buitenlandse concurrenten.
Lees: Oxfamnovib / armoede verslaan / eerlijke verdeling...
En: Trouw/nieuws/supermarkten...

En wij, consumenten, wat kunnen wij doen? Wat is onze rol en aandeel? . Kritisch en bewust selecteren en kopen is het advies. En wij, de klant, is nog altijd koning, ook als we een product bewust in het schap laten liggen.


Dat 2 supermarkten nu, dit jaar, juist iets beter scoren, is volgens Oxfam Novib juist te danken aan de kritische publiekscampagne.
Met andere woorden: er is nog veel te winnen!

En wil je eerlijker gaan winkelen, zie dan bijvoorbeeld:
Oxfam Novib / eerlijk winkelen