Skip to content

Kerstmis en duurzaamheid

Wat hebben Kerstmis en duurzaamheid met elkaar te maken? U denkt hierbij mogelijk aan de wijze waarop we Kerstmis vieren.

Hoe zit het met de milieuvriendelijkheid van de kerstboom? Hoe bereiden we een milieuvriendelijk kerstdiner? Hoe besteden we onze wintervakantie? Allemaal vragen die nu aan de orde zijn en die alles te maken hebben met Kerstmis en met duurzaamheid.
Toch wou ik het over iets anders hebben, over de geboorte van Jezus Christus, over de menswording van God. Wat betekent dat voor de schepping?
Wij zien de schepping als een kostbaar geschenk. De schepping is het werk van God. Hij heeft haar aan ons gegeven.
Het gaat nog verder: ook wij zelf zijn schepping. Wij maken deel uit van de door God geschapen werkelijkheid. Hij heeft ons het leven gegeven. Dat alles heeft in een lange geschiedenis van miljarden jaren plaatsgevonden: vanaf het begin tot op de dag van vandaag. En dan nu KERST: Gods Zoon wordt mens. De Schepper wordt schepping. Zijn liefde voor het werk van zijn handen is zo groot dat Hij zich er concreet mee verbindt en er deel van wordt. Nu is de schepping niet meer alleen datgene wat Hij gemaakt heeft. Nu heeft Hij zich er onlosmakelijk mee verbonden. De Schepper is opgegaan in zijn schepping. “Het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond.” (Joh 1,14)

En wil je praktische tips voor deze dagen? Zie: https://www.duurzaamthuis.nl/tien-tips-voor-duurzame-kerstdagen , en https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/vijf-tips-voor-een-groene-kerst en ook tips om ADVENT te vieren: https://visie.eo.nl/2017/12/7-tips-om-advent-te-vieren-in-je-gezin/

Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel