Skip to content

Boottocht Wijkgemeente Trinitas op 15 juni 2017

Boot gemist??
Donderdag 15 juni 2017. Een strakke blauwe lucht. Vandaag is de boottocht van PKN Heerenveen wijk Trinitas en de buitendorpen.
Er zal gevaren worden met de rondvaartboot “De Waterpoort” uit Sneek, die afgemeerd ligt aan de kade van de Industriehaven Kanaal Noord in Heerenveen. Om 8.20 uur arriveren de eerste gasten. Zij worden hartelijk begroet door Margreet, Mieke, Ietsje, Jaap en Nelleke. Er stappen 144 passagiers aan boord. Sommigen zijn slecht ter been en worden ondersteund, zodat zij niet tussen wal en schip vallen. Voor wijk Trinitas zal Ds. Pieterjan de Buck inschepen en voor buitendorpen zijn dit Ds. Eize van der Sluis en pastor Koos Dijkshoorn. Om 9.00 uur gaan de trossen los.
De tocht begint in het Heerenveens Kanaal, langs het Industrieterrein en Jachthaven De Welle.
Aan de oevers staan waterplanten en daarachter zijn weilanden waarin vee loopt te grazen. Een zwerm zeemeeuwen vliegt over.
De tocht gaat via de Goingarypster Poelen en de Terkaplester Poelen langs het Kameleondorp. Bij Terhorne komt het schip in het Prinses Margrietkanaal, de hoofdvaarweg van Groningen naar Amsterdam. Dit kanaal loopt dwars door het Sneekermeer. Het is aan de Noordzijde afgescheiden door een sluis, die vrijwel altijd openstaat en waar het schip doorvaart.
Het water spat omhoog tegen de zijkanten van het schip waardoor er deining (reuring) ontstaat.
De ene passagier vaart mee een omdat hij/zij een dagje uit wil, andere mensen ontmoeten en een ander om even alles te vergeten en rust te vinden of over het water te turen.
Sommige mensen zijn in gesprek met elkaar, anderen zitten in de zon op het achterdek. Er wordt gepraat en geluisterd. Over alledaagse dingen in je leven, vreugde, verdriet, een onzekere toekomst. Opeens een arm om je heen in een troostend gebaar.
In Sneek wordt er afgemeerd aan de Oosterkade. Wie de boot in Heerenveen gemist heeft, kan hier nog opstappen. Het eten wordt aan boord gebracht door de cateraar. Voor het eten wordt een zegen gevraagd en een stukje uit de Bijbel gelezen in het Nederlands en in het Fries. Na de maaltijd wordt er een dankgebed uitgesproken.
Dan is er voor wie dat wil gelegenheid voor een wandeling in Sneek. De één gaat even shoppen, een ander zoekt drabbelkoeken, pakt een terrasje of loopt naar de oude Waterpoort , die dateert uit het jaar 1663.
Om half drie is iedereen weer aan boord en worden de trossen losgegooid.
Het schip vaart over de Houkesloot, langs verschillende recreatiehavens richting Het Sneekermeer.
Er varen zeilboten, skûtsjes en recreatiebakken met een punt. Kleine zeilbootjes met kinderen, voorzien van een zwemvest.
Ondertussen steekt een stevig windje op. Witte koppen op de golven die schitteren in de zon alsof er parels omhoog spatten. Aan boord gaat het er vrolijk aan toe. Lammert en Myrian spelen accordeon en Eize op zijn gitaar. De bekende liedjes worden meegezongen.
De boot vaart alweer richting Heerenveen. In de verte, verscholen tussen de bomen zie je de Kapelle in Haskerdijke. De haven is alweer in zicht. Het schip wordt afgemeerd. De passagiers worden uitgescheept en nemen afscheid, de een met een hand en een ander met een knuffel. Het was een fijne dag. Een dag vol parels. Parels in Gods hand.
Boot gemist? In 2018 zijn de data woensdag 13 juni en donderdag 14 juni. Alvast noteren.
Namens de boottochtcommissie
Alle foto's van deze dag staan in het FOTOALBUM
Verslag; Mieke van Ginkel-Karsemeijer. Foto: Nelleke de Raaf-Baijense


Trackbacks

Geen Trackbacks

Reacties

Geeft reacties weer als Lineair | Samengevoegd

Geen reacties

De auteur staat geen reacties toe op dit artikel