info

Boottocht Diaconie 7 juni 2023

Boottocht Diaconie 7 juni 2023


Als Engelen reizen, lacht de Hemel.

Op 7 juni is de boottocht gehouden die is georganiseerd door de Diaconie van de Protestantse Gemeente Heerenveen.
De vaartocht wordt gemaakt met het schip de Toerist VI van rondvaartbedrijf Van der Werf uit Sneek. Het vertrekpunt is Industriehaven Noord aan de Wetterwille in Heerenveen.

Een prachtige blauwe lucht, de zon schijnt overvloedig. Het belooft een mooie dag te worden.
Al vroeg komen de eerste passagiers aan boord.
Nadat iedereen is ingescheept gaan de trossen los.
De gasten komen uit Heerenveen, Oude- en Nieuweschoot, Rotstergaast, Mildam, Katlijk, Oude- en Nieuwehorne en Jubbega.
Rinze Rijpkema, voorzitter van Wijkdiaconie Zuid heet iedereen hartelijk welkom, met name pastor Roelien Hofsteenge (wijk Oost), ds. Piet Hulshof uit Jubbega, en de beide muzikanten Lammert Mink en Myriam Lindemann. Volgens Rinze gaan wij een minicruise maken naar Grou.

Er wordt koffie (of thee) met cake geserveerd. Sommige gasten zijn samengekomen naar de boot, anderen alleen. Op de boot een plaatsje gezocht en na een voorzichtige kennismaking worden er al gauw gezamenlijke gespreksonderwerpen gevonden. De accordeonisten spelen bekende melodieën. Er is een ontspannen sfeer.

De tocht gaat langs Haskerdijken richting Terhorne.
Er is van alles te zien, een zwaan met haar jongen, een meerkoet op een nest een buizerd in de lucht, een eend met jongen, een reiger aan de kant. Het is voorjaar.

Het schip vaart via de Terhornstersluis, die op 1 februari 1951 in gebruik werd genomen, langs de Oude Schou, door het Prinses Margrietkanaal richting Grou, waar wordt afgemeerd.
In Grou wordt het diner geserveerd. Roelien Hofsteenga leest Psalm 8.
“Heer, onze Heer, hoe machtig is uw naam op heel de aarde. Schapen, geiten, al het vee, ook de dieren in het veld, de vogels aan de hemel, de vissen in de zee en alles wat trekt over de wegen der zeeën.” En gaat voor in gebed.

Tijd voor een korte wandeling in Grou. Vlak bij de passantenhaven is een rondboogdoorgang met daarachter de Doorpsgezinde kerk van Grou. Het is een Rijksmonument, de moeite waard om te bezoeken.

Dan is het alweer 14.30 uur en gaat de reis terug naar Heerenveen over dezelfde route.  Sommige dommelen wat, anderen zitten op het achterdek.
Dan komt Heerenveen weer in zicht en tijd voor de bedankjes.
Ludze bedankt iedereen, met name Lammert Mink en Myriam Lindemann voor hun muzikale bijdrage. Ds. Piet Hulshof spreekt een dankgebed uit en wenst iedereen wel thuis.

Namens de Boottocht commissie, Mieke van Ginkel-Karsemeijer.
De boottocht wordt op woensdag 5 juni 2024 weer georganiseerd.

alle 13 foto's tonen >>